Güncelleme tarihi: 17 Oca
Köpeği nasıl sakinleştireceğiniz duruma göre değişir. Yabancılar, gök gürültüsü, havai fişek patlamaları, çöp kamyonları, veterinere yapılan yolculuklar ve başka hayvanlar köpeğinizin korkmasına, gerilmesine ya da telaşlanmasına neden olabilir. İçgüdülerin köpeğinizin üstüne titreyip onu kucaklamak yönünde olsa da, bu durumu ele almanın daha iyi yolları var. Bunlarla köpeğinize korkmamayı, kaygılanmamayı, telaşlanmamayı öğretebilirsiniz. Köpeğinizi yatıştırmak için onun davranışlarını yorumlaman ve zaman ayırıp tepkisine neyin neden olduğunu anlamanız gerekir.
Kaygılı bir köpeğin vücut dilini fark et
Köpeklerin vücut dili karmaşıktır ve sıklıkla yanlış yorumlanabilir. Aramanız gereken evrensel bir kaygı ya da korku işareti yoktur çünkü her köpek farklı tepki verir. Korkan bir köpeğin agresif davranması, bir başkasınınsa kaçıp saklanması sıra dışı değildir. Her iki köpek de güvende olmak ister ama durumu farklı algılar.
Köpeklerdeki Kaygı Belirtileri - Kambur duruş - Gözlerini kaçırma/irileşmiş gözbebekleri - Kulakların aşağıya inmesi ya da hafifçe geriye yatması - Çatık kaşlar - İnleme - Sarsılma/titreme - Terli patiler - Mesane ya da bağırsak kontrolünü yitirme.
Köpeğinizin davranışının nedenini anlayın
Çoğu zaman bu barizdir. Köpeğinin gök gürültüsünden, belirli bir kişiden, yüksek sesten ya da belirli bir yerden korktuğu ortadadır.
Kendinizi köpeğinizin yerine koyun.
Dünyayı çok tanımıyorsun ama ürkütücü bir şey görüyorsun. Nasıl tepki verirdin? Arkadaşınızla empati kurun.
Kaygının kaynağını en aza indirmek
Kaygının nedeni belirli bir kişiyse, köpeğinizi başka bir odaya götürün. Gök gürültüsünün ya da havai fişeklerin sesini örtmek için panjurları kapatın ve müzik açın. Köpeğin kaçmak ve güvenli yerinde, belki de kutusunda saklanmak istiyorsa, korkutucu sesleri bastırmaya yardımcı olması için üstünü ince bir battaniye örtün. Unutmayın, köpeğinizi sakinleştirmek için seçeceğin yöntem tamamen onun neden korktuğuna bağlıdır.
Yüksek seslerden uzaktaki bir odanın kapısını açarak ya da kutusuna alıştırarak köpeğin için güvenli bir yer oluşturabilirsiniz. İkinci durumda, köpeğin kutusunun en rahatlatıcı yer olduğunu düşünecektir.
Köpeğinizin dikkatini dağıtın
Köpeğinize, odaklanacağı “olumlu”, hatta yararlı bir şey vermen iyi olur. Köpeğinizin sevdiği bir oyuncağı ya da çiğneme çubuğu var mı? Varsa, dikkatini negatif uyaranlardan uzaklaştırmak için köpeğinize bunu verin.
Stresli bir durumu neşeli bir duruma çevirin. Sonunda, köpeğin başlangıçta onu strese sokan şeyi eğlenceli bir durumla ilişkilendirecek, sonra da o negatif uyarandan (yani, yabancılardan, gök gürültüsünden, veterinerden ya da diğer hayvanlardan) o kadar etkilenmeyecektir.
Köpeğinizi okşayın
Her köpek farklıdır. Her köpek, farklı şekilde okşanmaktan hoşlanır. Bazıları yumuşak ve nazik şekilde okşanmayı, bazılarıysa sertçe sevilmeyi ve sıkıştırılmayı sever. En yaygın okşama yollarından biri sırtın hafifçe okşanmasıdır.
Avucunuzu köpeğinin başına koyun ve köpeğin omurgasını kalçasına kadar takip edin. Köpeğinizi sakinleştirmek için bunu defalarca tekrarlayın.
Ama köpeğiniz onu okşamanızı, korktuğu için ödüllendirildiği şeklinde yanlış yorumlanabilir. Kulağa mantıksız gelebilir ama köpeğini okşamanız, onu aksine, gelecekte korku duymaya alıştırabilir. Durumu değerlendirin ama bazen onun korku dolu davranışlarını görmezden gelmek çok daha iyidir çünkü bu, ona kaygılanacak bir şey olmadığı mesajını verir.

#huzursuzhayvanlar #hayvandavranışı #evcilhayvanınızırahatlatın